skam

Skam

Den største forhindring for du kan leve det liv som du ønsker er din skam.
Det er efter min erfaring det som gør at vi bliver siddende fast i mønstre fra barndommen som vi har svært ved at acceptere. Der er to former for skam. Der er en sund skam, som kan forklare således

Sund skam

Lad os sige at jeg er en lille dreng på 10 år. Jeg prøver grænser af og jeg stjæler æg fra min nabo om morgenen . Samme dag om aftenen ser jeg en serie om en bondemand som får stjålet sine æg hver aften, og det har store konsekvenser for hans forretning og hans bondegård. Dette minder mig om min egen handling og jeg mærker skammen over at have stjålet æg fra min nabo. Jeg beslutter mig for næste dag at gå over til min nabo og levere æggene tilbage.
Jeg siger til min nabo at “Jeg vil aldrig gøre det igen, og at jeg beklager at jeg har stjålet
hans æg”. Dette var et eksempel på det som jeg vil kalde for “sund” skam.
Temaet sund skam viser at det var handlingen som var skamfuld.
Så når der er noget som hedder sund skam, må der også være noget som hedder usund skam ikke?

Usund skam

Usund skam er når jeg begår en handling som ikke er ok. I den sunde skam er det handlingen
som ikke er ok. I den usunde skam er det mig som der er noget galt med, og fordi jeg er mig.
Det er det jeg vil kalde for en catch 22. Jeg er forkert, fordi jeg er mig. Der er ingen differenciering handling fra person. Handlingen er forkert fordi jeg er forkert.

Hvordan opstår den usunde skam?

Da du og jeg var små børn var vi totalt afhængige af vores forældre eller omsorgs personer.
Fik vi ikke kærlighed og omsorg, ville vi dø. Vi ville derfor gøre alt for at vores forældre kunne lide os. Som små børn er vi egocentriske, vi tror at solen drejer rundt om os. Og det er der ikke noget galt med. Det er et led af vores udvikling som mennesker. Så når mor og far er glade er det fordi vi har gjort dem glade, men også når mor og far er vrede så er det fordi, at vi har gjort dem vrede osv. Som børn har vi del behov som vi skal have opfyldt såsom mad, drikke, berøring, emotionel støtte, grænser m.m Hvis jeg ikke får mine behov opfyldt så er det jo fordi at der er noget galt med mig. Og at mine behov er forkerte. Derfor lærer jeg at skjule mine behov, de er der dog stadig, de er bare gemt godt ned i min underbevidsthed.
Så når jeg har usund skam er jeg forkert fordi jeg mig, mine behov er forkerte fordi, at de er mine, min seksualitet er forkert, fordi at det er min osv.

Hvordan arbejder du med den usunde skam?

Det vigtigste i min optik er acceptere og møde din skam. At du i terapien kan føle dig tryg og derved gradvist eksponere din skam. Jeg dømmer ikke din skam og jeg holder dig i hånden i mens du eksponerer og udforsker din skam. Den usunde skam sidder og blokerer for din livsenergi forskellige steder i din krop. Og det øjeblik at skammen bliver forløst får du alt den livsenergi som skammen har blokeret og holdt tilbage i din krop. Du vil kunne mærke at blodet flyder bedre i de steder, hvor din skam er blevet eksponeret. Fx har din skam siddet i dit underliv, vil du kunne mærke dine kønsdele på levende måde. Og dit syn på din seksualitet vil forandre sig. Usund skam er det som holder os tilbage for at leve vores livs potentiale fuldt ud.
Jeg vil gerne hjælpe dig med at imødekomme og acceptere din skam så du kan leve det liv som du ønsker.

Similar Posts